Οικονομία

Βασίλης Διαμαντόπουλος: Ο αμετανόητος κομμουνιστής, η αυτοεξορία λόγω Χούντας, η τρελή επιτυχία της σειράς που τον καθιέρωσε, οι 2 γάμοι και το θέμα υγείας που του στοίχισε τη ζωή

Ο Βασίλης Διαμαντόπουλος γεννήθηκε στον Πειραιά στις 15 Νοεμβρίου του 1920.ήταν ένας από τους πιο ταλαντούχους ηθοποιούς που πέρασαν από τον ελληνικό…

Ο Βασίλης Διαμαντόπουλος γεννήθηκε στον Πειραιά στις 15 Νοεμβρίου του 1920.ήταν ένας από τους πιο ταλαντούχους ηθοποιούς που πέρασαν από τον ελληνικό κινηματογράφο. Επίσης φαίνεται πως είχε ταλέντο στη διδασκαλία καθώς ήταν εξαιρετικός δάσκαλος υποκριτικής. όλοι είχαν να πουν τα καλύτερα για τον ηθοποιό.

Βασίλης Διαμαντόπουλος: Η νομική και οι σπουδές στο θέατρο

Ο Βασίλης Διαμαντόπουλος για αλλού ξεκίνησε και αλλού κατέληξε. Σπούδασε αρχικά στην Νομική Αθηνών, αλλά ήθελε να περάσει και από την δραματική σχολή, πρώτα του Εθνικού Θεάτρου και ύστερα του Θεάτρου Τέχνης. Με το τελευταίο έκανε ντεμπούτο το 1942, παίζοντας πλάι στον δάσκαλό του Κάρολο Κουν, στην παράσταση του Ίψεν «Οι Αγριόπαπιες». Στην κατοχή πήρε μέρος στην Αντίσταση με το ΚΚΕ.

Βασίλης Διαμαντόπουλος: Η καριέρα στο θέατρο

Παρέμεινε στο Θέατρο Τέχνης μέχρι το 1949, ερμηνεύοντας περισσότερους από 30 ρόλους, οι οποίοι και τον καθιέρωσαν στο ελληνικό θέατρο. Το 1950 πρωταγωνίστησε στην κωμωδία των Σακελλάριου – Γιαννακόπουλου «Ανώμαλος Προσγείωσις», παίζοντας τον ρόλο του υπουργού Μαυρογιαλούρου, έναν ρόλο που οι μεταγενέστεροι γνωρίζουμε από την ταινία «Υπάρχει και Φιλότιμο» με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα. Την ίδια χρονιά προσελήφθη και στο Εθνικό Θέατρο όπου ενσάρκωσε ρόλους σε παραστάσεις – σταθμούς, όπως «Άνθρωποι και Ποντίκια», «Τρεις Αδελφές», «Βυσσινόκηπος» κ.α., με τα περισσότερα να σκηνοθετούνται από τον Κουν.

Βασίλης Διαμαντόπουλος: Η ίδρυση του “Νέου Θεάτρου”

Ακόμα, την σεζόν 1953-54 φτιάχνει τον δικό του θίασο, ενώ τα επόμενα χρόνια θα ξαναπεράσει από το Θέατρο Τέχνης, αλλά και το Εθνικό. Το 1958 είναι σταθμός στην καριέρα του, αφού ιδρύει το «Νέο Θέατρο», όπου ανέβασε μεταξύ άλλων την παράσταση «Τα Δέντρα Πεθαίνουν Όρθια», η οποία άφησε εποχή, αλλά κι την παράσταση «Αθάνατη Πολυαγαπημένη», όπου ο ρόλος του ως Μπετόβεν συζητήθηκε πολύ έντονα εκείνη την εποχή. Η πολιτεία θα τον βραβεύσει με τον Χρυσό Σταυρό του Αγίου Γεωργίου για την προσφορά του. Το εγχείρημα του έμεινε ζωντανό για 8 χρόνια μέχρι το 1966.

Βασίλης Διαμαντόπουλος: Η Χούντα και η σειρά που τον έκανε γνωστό

Το 1967, με την έλευση της Χούντας, ο κομμουνιστής Βασίλης Διαμαντόπουλος πήρε την απόφαση να αυτοεξοριστεί στο Παρίσι. Δεν έμεινε όμως για πολύ. Επέστρεψε το 1970 και αφού πέρασε από το Κρατικό θέατρο Βορείου Ελλάδος βοήθησε τον Γιώργο Μιχαλακόπουλο να ιδρύσει το θέατρο «Σάτιρα». Μαζί όμως έγραψαν ιστορία το 1972. Η τηλεοπτική σειρά «Εκείνος κι Εκείνος», έγινε ορόσημο για την ελληνική τηλεόραση με τον αντιδικτατορικό της χαρακτήρα, αφού με τους έξυπνους αντικαθεστωτικούς διαλόγους, η σειρά απέκτησε μια τεράστια δημοφιλία ανάμεσα στο ελληνικό κοινό.

Βασίλης Διαμαντόπουλος: Δημιουργία δικής του σχολής

Από μικρός, όπως είπαμε, σημείωσε μεγάλη πορεία και ως δάσκαλος υποκριτικής, στις δραματικές σχολές του «Θεάτρου Τέχνης» και του Εθνικού Θεάτρου, ενώ ίδρυσε και δική του δραματική σχολή, που λειτούργησε παράλληλα με το «Νέο Θέατρο». Το 1983 δημιούργησε το «Θεατρικό Εργαστήρι» και το 1994 τη δραματική σχολή «Ίασμος».

Προτεινόμενο Άρθρο Μάκης Ρευματάς: Η φωνή που όλοι θα θυμόμαστε, η σειρά που τον έκανε γνωστό και ο βασανιστικός θάνατος από λευχαιμία

Βασίλης Διαμαντόπουλος: Οι 2 γάμοι

Στην προσωπική του ζωή, εκτός από την γνωστή σχέση που είχε με την ηθοποιό Μαρία Αλκαίου την εποχή που ίδρυσαν μαζί το “Νέο Θέατρο”, παντρεύτηκε δυο φορές. Αρχικά με την ραδιοφωνική παραγωγό Τώνια Καράλη, με την οποία απέκτησε μια κόρη και έπειτα με την ηθοποιό Μαρίνα Γεωργίου, με την οποία απέκτησε έναν γιο.

Βασίλης Διαμαντόπουλος: Ο κομμουνισμός στις φλέβες του

Τέλος, δήλωνε σε όλη του την ζωή αμετανόητος κομμουνιστής. Πάνω απ’ όλα όμως ήταν αμετανόητα δοσμένος στην τέχνη του, την οποία ακολούθησε με πάθος, επιμονή και σεμνότητα, αποζητώντας πάντα τη βελτίωση και το καλύτερο. Ο Βασίλης Διαμαντόπουλος πέθανε στις 5 Μαΐου του 1999, σε ηλικία 78 ετών από βαριά καρδιοαναπνευστική ανεπάρκεια.


Κλείνοντας, όταν μιλάμε για τον Βασίλη Διαμαντόπουλο μας έρχεται στο μυαλό ένας σπουδαίος άνθρωπος με ηθικές άξιες και ταλέντο. Άφησε το στίγμα του τόσο στο χώρο της υποκριτικής όσο και στο χώρο της διδασκαλίας.

Ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων